RESEPI
MUFFIN VANILLA
PENGENALAN
Resepi
Muffin vanilla yang berasal daripada campuran bahan-bahan penaik yang berbeza,
muffin vanila adalah kegemaran untuk golongan muda dan tua. Ekstrak vanila
adalah bahan utama yang membezakan jenis mufin dari tradisional, mufin yang
berperisa asli. Sebagai rasa kegemaran yang menyeluruh, ekstrak vanila adalah
salah satu bahan yang paling biasa digunakan dalam baking.
Ekstrak
vanila digunakan dalam pelbagai resipi pembuat kek yang berbeza-beza, termasuk pelbagai
jenis mufin. Vanilla mempunyai rasa yang kuat, tetapi, apabila ia digunakan
dalam ukuran yang betul,rasa boleh meningkatkan kemanisan gula dalam mufin.
Jumlah bahan yang digunakan dalam mufin vanila adalah sangat besar berbanding
daripada jenis pencuci mulut lain yang dibakar.
Apabila
memilih jenis ekstrak vanila untuk mufin ini, pembuat roti biasanya akan
memilih vanila tulen. Vanila tulen adalah lebih mahal daripada ekstrak vanila
generik atau sintetik. Bakers umumnya mendapati bahawa vanila tulen adalah
unggul dalam rasa dan berbeza dari segi sintetik rasa dikalangan ekstrak vanila.
Ini boleh menjadi perkara penting apabila membakar mufin vanila, kerana ia
adalah rasa vanila yang sengit yang menjadikan mereka menonjol dari muffin lain
yang dibakar.
Ekstrak
vanila sendiri berasal dari buah vanila. Kacangnya yang datang dari kilang
planifolia, sejenis orkid yang berasal dari Mexico dan Madagascar. Kacang
dahulunya dianggap makanan istimewa, dan sejak itulah telah berubah menjadi jenis ekstrak vanila.
Ekstrak asli adalah apa yang boleh membuat perbezaan antara yang baik dan
muffin yang terbaik.
Terdapat
tiga jenis ekstrak vanila yang boleh didapati dalam bentuk serbuk, gula, dan
bentuk cecair.Ekstrak vanila cecair biasanya yang paling popular kerana ia
adalah yang paling mudah untuk digunakan. Bakers mungkin mendapati bahawa
bentuk cecair ini juga memberi rasa yang lebih sengit apabila membakar mufin
vanila.
Perisa
yang sedap juga ditawarkan dari serbuk
vanila dan gula vanila. Serbuk vanila biasanya digunakan untuk menambah rasa
dalam cecair, seperti kopi. Gula vanila terdiri daripada gula pasir bercampur
dengan buah vanila. Pembuat roti mungkin
boleh menggantikan gula biasa dalam resepi muffin vanila di samping ekstrak
cecair untuk rasa vanila yang lebih sengit.
Bakers
boleh membuat sendiri gula vanila mereka di rumah dengan menggabungkan gula
pasir dan jumlah yang dikehendaki dari biji vanila. Ekstrak cecair vanila adalah sengit pada rasanya sendiri,
jadi pembuat roti mungkin berhati-hati apabila menggunakan gula vanila dan cecair vanila tulen untuk mufin. Roti yang pertama disiapkan
mungkin mahu diuji untuk mengukur bagaimana kuatnya rasa vanila yang ia kehendaki.
RESEPI
MUFFIN VANILA
Bahan
A
·
1 biji telur
·
1/2 cawan minyak sayuran (Boleh guna minyak jagung juga)
·
11/4 cawan susu segar
·
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan
B
·
2 cawan tepung gandum
·
3 sudu kecil baking powder
·
1 cawan gula
·
secubit garam
Cara-caranya
1. Panaskan oven pada suhu
180c-190c
2. Ayak Bahan B dan satukan
dalam mangkuk
3. Buatkan lubang di
tengah-tengahnya
4. Dalam mangkuk yang lain,
masukkan bahan A kacau rata. (masukkan telur pukul rata, masukkan esen vanilla
pukul lagi, masukkan minyak pukul rata dan masukkan susu pukul lagi hingga
kesemuanya rata dan sebati)
5. Lalu tuangkan Bahan A
ditengah-tengah ludang mangkuk yang berisi tepung tadi
6. Kacau rata kaup balik TIDAK
lebih 20kali guna senduk ajer (Adunan akan nampak berketul-ketul sedikit - tak
mengapa)
7. Biarkan seketika adunan tadi
lebih kurang 5minit. Kacau bulatan dalam 2kali.
8. Tuangkan adunan ke dalam
muffin cup 3/4 muffin cup
9. Bakar muffin selama 15-20
minit atau hingga kekuning-kuningan. (bergantung pada oven masing-masing)
Sedia
dihidangkan!
Antara
tips yang nak dishare :
1. Nak buat muffin nie kena
pastikan oven betul-betul panas baru lah masukkan adunan dalam oven. Panaskan
lebih kurang 20 minit gitu..
2. Selain dari itu, perkakas
untuk bahan kering kena pastikan betul-betul kering.
3. Bahan kering (bahanB) kena
digaul rata keseluruhannya sebelum buat lubang ditengah.
4. Sementara bahan cecair
(BahanA) pula, kena pastikan ianya betul-betul dipukul rata dan sebati
kesemuanya baru lah dituang kat tengah lubang bahan kering (BahanB) tadi.
5. Hah! Sebelum tuu..... yang
paling penting sekali :::: Telur tuu dibuang tali pusatnya! Supaya nanti muffin
kita tak hanyir.
6. Sebaiknya jangan masukkan
terlalu banyak muffin yang nak dibakar dalam oven. Ikut kebesarannya oven anda.
Jangankan nak cepat dok sumbat semuanya dalam oven.
7. NO NO NO ehh ..... kesabaran
tuu perlu. Kalau tak percaya, try masukkan 9-12 biji muffin sekali gus dalam
oven then bakar dan kemudian next round masukkan pula 5-6 ajer biji muffin.
Tengokkan hasil ketinggian dan kegebuan nyer nanti. (bergantung besarnya oven anda - janganlah
oven besar dok masuk 5-6 biji ajerr ehhh...) Ini kerana kuantiti muffin yang
berada dalam oven bersaling kait dengan kepanasan suhunya.
8. Kalau nak muffin naik tinggi
membukit dan cantik, haruslah buh 3/4 adunan dalam cup.
9. Masa pembakaran muffin nie,
boleh guna api atas bawah.
10. Adunan muffin sepatutnya
tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Kalau adunan terlalu cair, haruslah
dimasukkan 1/2 adunan sahaja dalam cup. Jika dituangkan 3/4 adunan dalam cup,
nanti akan melimpah dan kejadian muffin tersebut tu nanti tak naik membukit.
Kukus ke bakar,,,emmm
ReplyDeleteYelah,konfius pulak😅
DeleteTajuk kukus tapi resipi bakar😭
ReplyDelete