Tuesday, July 1, 2014

Resepi Muffin Vanilla



RESEPI MUFFIN VANILLA




PENGENALAN

Resepi Muffin vanilla yang berasal daripada campuran bahan-bahan penaik yang berbeza, muffin vanila adalah kegemaran untuk golongan muda dan tua. Ekstrak vanila adalah bahan utama yang membezakan jenis mufin dari tradisional, mufin yang berperisa asli. Sebagai rasa kegemaran yang menyeluruh, ekstrak vanila adalah salah satu bahan yang paling biasa digunakan dalam baking.

Ekstrak vanila digunakan dalam pelbagai resipi pembuat kek yang berbeza-beza, termasuk pelbagai jenis mufin. Vanilla mempunyai rasa yang kuat, tetapi, apabila ia digunakan dalam ukuran yang betul,rasa boleh meningkatkan kemanisan gula dalam mufin. Jumlah bahan yang digunakan dalam mufin vanila adalah sangat besar berbanding daripada jenis pencuci mulut lain yang dibakar.

Apabila memilih jenis ekstrak vanila untuk mufin ini, pembuat roti biasanya akan memilih vanila tulen. Vanila tulen adalah lebih mahal daripada ekstrak vanila generik atau sintetik. Bakers umumnya mendapati bahawa vanila tulen adalah unggul dalam rasa dan berbeza dari segi sintetik rasa dikalangan ekstrak vanila. Ini boleh menjadi perkara penting apabila membakar mufin vanila, kerana ia adalah rasa vanila yang sengit yang menjadikan mereka menonjol dari muffin lain yang dibakar.

Ekstrak vanila sendiri berasal dari buah vanila. Kacangnya yang datang dari kilang planifolia, sejenis orkid yang berasal dari Mexico dan Madagascar. Kacang dahulunya dianggap makanan istimewa, dan sejak itulah  telah berubah menjadi jenis ekstrak vanila. Ekstrak asli adalah apa yang boleh membuat perbezaan antara yang baik dan muffin yang terbaik.

Terdapat tiga jenis ekstrak vanila yang boleh didapati dalam bentuk serbuk, gula, dan bentuk cecair.Ekstrak vanila cecair biasanya yang paling popular kerana ia adalah yang paling mudah untuk digunakan. Bakers mungkin mendapati bahawa bentuk cecair ini juga memberi rasa yang lebih sengit apabila membakar mufin vanila.

Perisa yang sedap  juga ditawarkan dari serbuk vanila dan gula vanila. Serbuk vanila biasanya digunakan untuk menambah rasa dalam cecair, seperti kopi. Gula vanila terdiri daripada gula pasir bercampur dengan buah vanila. Pembuat roti  mungkin boleh menggantikan gula biasa dalam resepi muffin vanila di samping ekstrak cecair untuk rasa vanila yang lebih sengit.


Bakers boleh membuat sendiri gula vanila mereka di rumah dengan menggabungkan gula pasir dan jumlah yang dikehendaki dari biji vanila. Ekstrak cecair  vanila adalah sengit pada rasanya sendiri, jadi pembuat roti mungkin berhati-hati apabila menggunakan gula vanila dan  cecair vanila  tulen untuk mufin. Roti yang pertama disiapkan mungkin mahu diuji untuk mengukur bagaimana kuatnya rasa vanila yang ia kehendaki.

 

RESEPI MUFFIN VANILA


Bahan A

·         1 biji telur

·         1/2 cawan minyak sayuran (Boleh guna minyak jagung juga)

·         11/4 cawan susu segar

·         1 sudu kecil esen vanilla

 

Bahan B

·         2 cawan tepung gandum

·         3 sudu kecil baking powder

·         1 cawan gula

·         secubit garam

 

Cara-caranya

1.      Panaskan oven pada suhu 180c-190c

2.      Ayak Bahan B dan satukan dalam mangkuk

3.      Buatkan lubang di tengah-tengahnya

4.      Dalam mangkuk yang lain, masukkan bahan A kacau rata. (masukkan telur pukul rata, masukkan esen vanilla pukul lagi, masukkan minyak pukul rata dan masukkan susu pukul lagi hingga kesemuanya rata dan sebati)

5.      Lalu tuangkan Bahan A ditengah-tengah ludang mangkuk yang berisi tepung tadi

6.      Kacau rata kaup balik TIDAK lebih 20kali guna senduk ajer (Adunan akan nampak berketul-ketul sedikit - tak mengapa)

7.      Biarkan seketika adunan tadi lebih kurang 5minit. Kacau bulatan dalam 2kali.

8.      Tuangkan adunan ke dalam muffin cup 3/4 muffin cup

9.      Bakar muffin selama 15-20 minit atau hingga kekuning-kuningan. (bergantung pada oven masing-masing)

Sedia dihidangkan!

Antara tips yang nak dishare :

1.      Nak buat muffin nie kena pastikan oven betul-betul panas baru lah masukkan adunan dalam oven. Panaskan lebih kurang 20 minit gitu..

2.      Selain dari itu, perkakas untuk bahan kering kena pastikan betul-betul kering.

3.      Bahan kering (bahanB) kena digaul rata keseluruhannya sebelum buat lubang ditengah.

4.      Sementara bahan cecair (BahanA) pula, kena pastikan ianya betul-betul dipukul rata dan sebati kesemuanya baru lah dituang kat tengah lubang bahan kering (BahanB) tadi.

5.      Hah! Sebelum tuu..... yang paling penting sekali :::: Telur tuu dibuang tali pusatnya! Supaya nanti muffin kita tak hanyir.

6.      Sebaiknya jangan masukkan terlalu banyak muffin yang nak dibakar dalam oven. Ikut kebesarannya oven anda. Jangankan nak cepat dok sumbat semuanya dalam oven.

7.      NO NO NO ehh ..... kesabaran tuu perlu. Kalau tak percaya, try masukkan 9-12 biji muffin sekali gus dalam oven then bakar dan kemudian next round masukkan pula 5-6 ajer biji muffin. Tengokkan hasil ketinggian dan kegebuan nyer nanti.  (bergantung besarnya oven anda - janganlah oven besar dok masuk 5-6 biji ajerr ehhh...) Ini kerana kuantiti muffin yang berada dalam oven bersaling kait dengan kepanasan suhunya.

8.      Kalau nak muffin naik tinggi membukit dan cantik, haruslah buh 3/4 adunan dalam cup.

9.      Masa pembakaran muffin nie, boleh guna api atas bawah.

10.  Adunan muffin sepatutnya tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Kalau adunan terlalu cair, haruslah dimasukkan 1/2 adunan sahaja dalam cup. Jika dituangkan 3/4 adunan dalam cup, nanti akan melimpah dan kejadian muffin tersebut tu nanti tak naik membukit.

3 comments: